Sağlık Raporu Prosedürü

AMAÇ: Bu prosedürün amacı, çalışanların herhangi bir hastalık durumunda aldığı sağlık raporunun ödemesidir.

KAPSAM: Firmanın tüm çalışanlarını kapsar.

PROSEDÜR:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu, işçinin raporlu olduğu belli bir günden sonrasını ödemektedir. Alınan her rapor maaştan kesilmez ve bu durumda sosyal güvenlik kurumu da iş görmezlik parası ödememektedir.
  • Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. 10 günlük rapor alan bir çalışanın 2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9., ve 10. günleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. 2 günlük bir rapor için çalışana iş görmezlik ücreti ödenmez.
  • İş kazası veya meslek hastalığından dolayı alınan raporun tamamı için ödeme yapılmaktadır.

Ödeme Hesaplama:

İlk üç aylık toplam brüt maaş, son üç aylık prim gün sayısına bölünerek günlük kazanç hesaplanır. Çıkan sonuç raporlu olunan gün sayısıyla (raporun ilk iki günü hesaba katılmaz) çarpılır. Çıkan sonuç ayakta tedavi olması durumunda 2 ile çarpılıp 3’e bölünür.

Meslek hastalığı veya iş kazası olması durumunda hesaplama şöyle yapılır:

Üç aylık toplam brüt maaş üç aylık toplam prim gün sayısına bölünerek günlük kazanç hesaplanır. Çıkan sonuç rapor gün sayısıyla çarpılır. Hesaplama sonrasında çıkan tutar yatarak tedavilerde iş kazası ise ½; hastalık, doğum gibi durumlarda 2/3 oran uygulandığından dolayı TUTAR/2 veya TUTAR*3/2 olarak hesaplama yapılır.

Rapor Alma Şartları:

  • Çalışan SGK’lı olmalı ve doğum, iş kazası ve belirli hastalıklar sebebiyle rapora ihtiyaç duyması gerekir.
  • Rapor iki günden fazla olmalı,
  • Yetkili hekim tarafından verilmiş olmalı ve raporda hastalığın teşhisi belirtilmiş olmalı,
  • Raporda istirahat verildiği belirtilmiş olmalı,
  • Rapor alan çalışanın çalıştığı iş yerinde 1 yıl içinde 90 gün sigorta primleri ödenmiş olmalı ( iş kazası durumlarında prim şartı aranmaz).
  • Rapor, aynı hekim tarafından 10 güne kadar alınmış olmalı,
  • Raporun uzamasını gerektirecek hallerde, rapor uzatma işlemi aynı hekim tarafından yapılmalıdır.
  • Raporun süresi 40 günü geçecekse eğer sağlık heyeti tarafından uygunluk verilmelidir.
  • Çalışanlar aynı hekimden 1 yıl içinde en fazla 40 gün rapor alabilir. 40 günü aşan durumlarda heyet uygunluğu gerekmektedir.

 

Rapor Parası Sorgulama

Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Hesabınız yoksa PTT şubelerinden hesabınızın oluşturulmasını talep edebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme” aramasını yapmalısınız veya “turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme” adresinden doğrudan da erişebilirsiniz. İş göremezlik ödeme kaydınız varsa sistemde çıkacaktır. Şayet iş göremezlik ödeneği adınıza henüz tanımlanmamış ise “Sisteme kayıtlı iş göremezlik ödeme bilginiz bulunmuyor.” uyarısı alacaksınız. Rapor parasının, hesabınızın olduğu aşağıda listelediğimiz banka şubelerine giderek veya internet bankacılığı üzerinden hesabınızı kontrol ederek yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz.

Rapor parası hangi bankalardan alınabilir?

– PTT BANK

– AKBANK

– BURGAN BANK

– DENİZ BANK

– FİBABANKA

– HALK BANKASI

– ŞEKERBANK

– T.EKONOMİ BANKASI

– GARANTİ BANKASI

– T.VAKIFLAR BANKASI

– TC ZİRAAT BANKASI

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parasının yatması durumunda iki hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Birincisi, işyerine raporun mümkün olduğunca hızlı teslim edilmesi gerekiyor ki sisteme girişi yapılsın. Girişi yapılan rapor sonrasında eğer PTT hesabı kullanılacaksa rapor parası en geç 15 gün içinde hesaba geçiyor. İkincisi, eğer kamu bankaları veya yukarıda bahsedilen gibi e-Devlet üzerinden SGK ödemeleri için bağladığınız banka hesabı tanımlıysa ödeme yine 15 gün içinde hesaba yansır. Rapor parasının alınması için 2 ay süre vardır. Bu sürenin aşılması durumunda rapor parası SGK’ya iade edilmektedir.

 

 

Sorumlular:

  • Personel sorumlusu
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
  • İşyeri Hekimi

 

 

en_USEnglish