AMAÇ
Bu prosedürün amacı, firmamızın “İş Sağlığı ve Güvenliği” yönetim faaliyetlerinin tüm yasal düzenlemelere, ulusal ve uluslararası standartlara; İSG politika, hedef, sistem ve uygulamalarına uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
KAPSAM
Bu prosedürde belirlenen kurallara tüm firma çalışanlarıyla beraber, işyerine ziyaret, staj, eğitim vb. gibi her ne nedenle olursa olsun giriş çıkış yapanlarla, süreli veya süresiz işler için gelen yüklenici firma çalışanları ve yöneticileri de uymak zorundadırlar. Gerekli görülen risk noktalarında uyarı ve bilgi levhaları ile kurallar belirtilir.
İSG SORUMLULARI
Bu prosedürün uygulanmasından firma yönetimi sorumludur. İSG konusunda tanımlanan faaliyetler için görevlendirilen kişiler; gereklerini yerine getirmek konusunda yetki ve sorumluluğunu devredemez ve erteleyemez.
Görevli personelin tamamı İSG konusunda yapılacak faaliyetlere en üst seviyede destek vermek ve işbirliği yapmakla görevlidir.
- Prosedür ve talimatların konuları itibariyle belirlenmesinden, genel prosedür ile talimatların ve standart rapor formatlarının hazırlanmasından İSG Kurulu sorumludur.
- Prosedür ve talimatların onayından İSG İşveren Vekili sorumludur.
- İş Sağlığı ve Güvenliği talimatlarının tamamının yasalar karşısındaki durumunu inceleyerek uyumunun sağlanmasından İSG Kurulu sorumludur.
- Bölüm içi eğitimlerin verilmesinden ve talimatların hazırlanmasından, uygulamaların kontrol edilmesinden ve önlemlerin alınmasından kendi faaliyet sahalarındaki bölüm uzmanları ve yöneticileri sorumludur.
- Programın belirlenen esaslar dâhilinde yürütülmesinin ve standart formatta raporlanmasının kontrolünden İş Güvenliği Uzmanı ile İşyeri Hekimi yetkili ve sorumludur.
UYGULAMA ESASLARI
Firma olarak benimsemiş olduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası; insan hayatı ve mutluluğuna, iş hayatına ve içinde yaşadığı çevreye duyulan saygıya dayanmaktadır. Firma faaliyet gösterdiği her alanda “İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)” kuralları temel olup, iş kolumuzun olası risklerini “Sağlıklı, güvenli, kaliteli çalışma ile önce kendini ve işini koru” ilkesi doğrultusunda ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Firma, sağlıklı ve güvenli bir çalışma alanı temin etmek üzere, herkes kendi yetki alanları içerisinde gerekenleri yapmakla sorumludur.
GENEL UYGULAMA
İSG çalışmaları, iş sağlığı ve güvenliği talimat, form, tutanakları ile acil durum prosedürü, risk değerlendirmesi ve risk analizi prosedürü, etkileşimli ve entegre şekilde uygulanır.
- Mevcut çalışmalar üzerinde, 29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği” ne uygun olarak, tüm birimler için ayrı ayrı risk değerlendirmesi ve uygun bir risk analizi yapılır ve aksiyon planları belirlenir.
- Kanunlar çerçevesinde, “İSG Kurulu’nun’’ oluşturulma zorunluluğu mevcutsa, en az iki (2) ayda bir kurul toplantısı yapılır ve kurul kararları ivedilikle yerine getirilir.
- İSG yetkilileri birimlerde denetimler gerçekleştirerek uygunsuzlukları ve gerçekleştirilen aksiyonları “Onaylı Deftere’’ işleyerek, İşverene yazılı olarak bildirir.
- Uygunsuzluklar İSG ekibi tarafından kontrol ve takip edilir.
- İSG yetkilileri tarafından birimlerdeki iş kazaları değerlendirip, İSG kurallarına uymayan kişiler varsa işverene raporla bildirilir. Yıllık iş kazası formu doldurulur. Her iş kazasından sonra yıllık planlanan iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki eğitimler dışında eğitimler düzenlenerek İSG bilincinin arttırılması, iş kazalarının önlenmesi ve azaltılması kapsamında sağlanır.
- Mevzuatlar göz önüne alınarak, İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurma zorunluluğu çerçevesinde ve mevzuatlardaki çalışma saatleri uygulanarak İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi istihdam edilir.
- Birimlerdeki ramak kala olayları, yöneticiler ile İSG yetkililerine ramak kala bildirim formlarıyla zamanında bildirilir.
- İSG yetkilileri, birim yöneticileri ve bölüm sorumluları tarafından, çalışma sırasındaki tüm emniyet tedbirleri aldırılır ve görev yapan tüm personel tarafından İSG kuralları tam ve eksiksiz yerine getirilir. İSG kurallarına uymayan çalışanlara uyarı cezası verilir.
- Yöneticiler ve İSG yetkilileri ile birlikte birimlerde acil durum ekip listesi oluşturulur. Bu listeler, İSG Acil Durum Planları kapsamında, belirli aralıklar ile kontrol edilir ve düzenlenir. Gerekli sayıdaki ekiplerin oluşturulamaması durumunda, birimlerde belirlenen kişiler, geçerli sertifikaları verecek yetkili kuruluşlara eğitim için gönderilir.
- İSG yetkilileri, İSG genel uygulamalarını işveren, idari birim, birim yöneticileri ve sorumluları ile koordineli şekilde çalışarak gerçekleştirilir.
- İSG yetkilileri tarafından yılsonunda İSG kanununda belirtilen “Yıllık Değerlendirme Raporu” hazırlanır.
- Tüm çalışanlara İSG konularındaki sorumluluklarını içeren İSG taahhütnamesi imzalatılarak özlük dosyalarında kayıt altına alınır.
- Çalışmalar, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları, tüzükleri, yönetmeliklerine aykırı olamaz.
SAĞLIK
Firma personeline koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti sunar. Sağlık hizmetleri Yasal Düzenlemeler doğrultusunda olmak üzere İşyeri Sağlık birimince veya dışarıdan satın alınarak sağlanır. Sağlık hizmetlerinin sunulmasında işyeri sağlık riskleri dikkate alınır. Gebelik, doğum, mesai dışı acil hastalık ve operasyon gibi sağlık sorunları çalışan tarafından firmayı bilgilendirmek zorundadır.
- İşe giriş, iş değişikliği, periyodik muayene, portör muayenesi gibi tüm personele uygulanacak sağlık kayıtları mevzuatta belirtildiği şekilde iş yeri hekimi tarafından kayıt altına alınır.
- İş kazası ve ramak kala olay durumlarında iş yeri hekimi tarafından ilk yardım gerektiren durumlarda acil olarak müdahale edilir.
- Sağlık konusunda iş yeri hekimi tarafından yapılacak izleme ve değerlendirmeler sonucunda tespit edilen durumlar “onaylı defter”e işlenir ve işverene yazılı olarak bildirilir.
ÇEVRE
- Bir çevre mühendisi tarafından çevre ile ilgili tüm kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre rapor hazırlanır, çalışmalar bu rapora göre düzenlenir.
- İSG tarafından birimlerde geri dönüştürülebilir ve tehlikeli atık sahaları
- İSG, çevre sorumlusu ve idari birim tarafından birimlerdeki atıklar lisanslı firmalara belge karşılığı (ulusal atık taşıma formu, ambalaj atığı alındı belgesi vb.) verilir ve kayıt altına alınır.
- Çevre ile ilgili tüm faaliyetler İSG yetkilileri ve birim yöneticileri ile koordineli şekilde gerçekleştirilir.
İSG TEKNİK KONTROLLER
İş Sağlığı ve Güvenliği sistemine yönelik kontroller; Firmamız bünyesinde bulunan her türlü makine, donanım ve ekipman ile, tesiste aşınma – yıpranma olup olmadığını, bakım, onarım gerektirip gerektirmediğini ve bir sonraki kontrole kadar düzgün bir şekilde çalışıp çalışmayacağını belirlemek amacıyla yapılır/yaptırılır. Sonuçlar kayıt altına alınarak belgelenir. Teknik Kontroller, yönetim tarafından belirlenen kişi ya da kurumlarca yapılır/yaptırılır.
Kontrol sırasında talimatlar ve Yasal Düzenlemelere uygun olarak hareket edilir. Teknik Kontroller makina, donanım ve ekipman ile tesisin;
- Kurulması sırasında, f. Doğal olaylardan sonra,
- Kurulmasından sonra, g. İş kazalarından sonra,
- İlk kullanımdan önce, h. Çalışmalara uzun süre ara verilince,
- Yeri değiştirildiğinde, ı. Yasal mevzuata göre yapılır.
- Proses değişikliklerinde,
İSG PERİYODİK KONTROLLER
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Yasal Düzenlemeler göz önünde tutularak;
İşyeri Bina ve Tesislerinin;
- Asansörler Üretim Alet ve Makineleri;
- Aspirasyon Sistemi,
- Kazanlar,
ç. Kompresörler,
- Basınçlı Kaplar( Su, Hava vb.) Kaldırma — Taşıma Makineleri Tezgahlar
- Tesisatlar
Elektrik Tesisatının;
- Elektrik ve Aydınlatma Tesisatı, Elektrikli El aletleri,
- Topraklamalar,
- Paratoner,
- Yangın Sistemlerinin, Yangın Hortumları,
- Seyyar Yangın Tüpleri,
- Yangın Alarm ve Sistemleri, Yangın Suyu Devreleri Pompaları,
- Uyarı işaret ve levhalarının kontrolleri yönetim tarafından belirlenen kişi ya da kurumlarca yapılır/yaptırılır.
Kontroller ve testlerden sonra yapılan çalışma belgelendirilir. Bunun için teknik bir rapor (form) düzenlenerek akredite olan kuruluş tarafından imzalanır. İş bu rapor; ilgili makine, cihaz veya tesisin dosyasında saklanır.
ÖLÇÜMLER
Çalışma ortamlarında kullanılan cihazlar, ekipmanlar ve diğer malzemeler ile bağlantılı olarak risk düzeyi belirlenir. Belirlenen risk düzeyine bağlı olarak 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte ilgili Yönetmelikler gereğince, Firma tarafından periyodik aralıklarla;
- Ortam Gürültü Ölçümleri (Kişisel Gürültü Maruziyeti, Ortam Gürültü)
- Ortam Toz Ölçümleri (Solunabilir Toz Ölçümü, Ortam Toz Ölçümleri)
- Titreşim Ölçümleri (El-Kol Titreşimi, Tüm Vücut Titreşimi)
- İç Ortam Aydınlatma (Işık Şiddeti)
- Termal Konfor Ölçümleri (Isı,Nem,Hava Akım Hızı)
- Gaz ve Kimyasal (VOC) Ölçümleri (Kişisel Gaz Maruziyet)
- Elektromanyetik Alan Ölçümleri, (Elektromanyetik Radyasyon)
yönetim tarafından belirlenen akredite olmuş kişi ya da kurumlarca yapılır/yaptırılır. Bakanlık’ça gerçekleştirilen denetlemelerde her istenildiğinde gösterilmek üzere, sonuçlar Firma yönetimi tarafından dosyalanarak saklanır.
KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN
- Çalışma ortamlarında kullanılacak koruyucu malzemeler; “risk analizleri, çalışma ve ortam koşulları ölçüm ve gözlem çalışmaları” sonucunda İş Sağlığı ve Güvenliği yetkililerince belirlenir. Seçimi, satın alınması ve kullandırılmasında Yasal Düzenlemeler ve Standartlara uygun davranılır.
- Koruyucu malzemeler zimmet karşılığında çalışanlara dağıtılır ve kullanımlarıyla ilgili bilgiler verilir.
- Çalışma ortamlarında mevcut risklere maruz kalan tüm personel koruyucu malzemelerini kullanmak zorundadır.
- Koruyucu malzemeler kişiye özeldir.
- Koruyucu malzemelerde kullanım periyodlarına uyulur, eskiyenler yenileri ile değiştirilir.
- Koruyucu malzemelerin uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığı bölüm yöneticileri tarafından kontrol edilir.
- Koruyucu Malzemeyi kullanmayan personel kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü cezai şartlar uygulanır.