Covid-19 Prosedürü

AMAÇ: Bu prosedürün amacı, yeni Koronavirüs (COVİD – 19) salgınına karşı işyerlerinde etkin mücadele için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve uygulanmasıdır.

 

SORUMLULAR:

  • Yönetim Temsilcisi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
  • İşyeri Hekimi
  • İlkyardım Ekibi
  • Çalışan Temsilcisi
  • Koronavirüs hazırlık ekibi
  • Korona virüs hazırlık ekibinin görevleri
  • Alınacak tedbirler ile ilgili çalışmaları yürütecek
  • İşyerindeki hijyen ve temizlik konularında gerekli çalışmalrı yürütecek
  • Kurum içi ve kurum dışı iletişimi koordine edecek
  • Acil durum planını güncel tutacak
  • Şüpheli vakalarda izolasyon ve karantina prosedürünün oluşturulması için ALO 184 Koronavirüs Danışma Hattı ve Sağlık Bakanlığına bağlı en yakın hastane ile iletişime geçilmesinin sağlanması

PROSEDÜR:

  • Koronavirüs kapsamında bir ekibin oluşturulması
  • Salgın hastalıklara karşı planlanmış önlemlerin mevcut COVID-19’a göre güncellenerek acil durum planının devreye alınması
  • İşyerinde yürütülen faaliyetlerin ve çalışma organizasyonunun, çalışanların COVID-19 maruziyetini engelleyecek şekilde düzenlenmesi
  • Çalışan temsilcileri ve/veya çalışanların güncellenen acil durum planı hakkında bilgilendirilmesi ve plan kapsamında ne yapmaları gerektiğinin farkında olmalarının sağlanması
  • COVID-19 ile ilgili işyeri özelindeki tehlikeler belirlenerek ayrı bir risk değerlendirmesi veya mevcut risk değerlendirmesi üzerinde güncelleme yapılması
  • Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tedbirlerin tüm çalışanlara verilmesi
  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen işyerinde çalışmalarda alınması gereken tedbirler:
  • Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçer ile kontrol edilmesi ve atesi olanların işyeri hekimşne yönlendirilmesi
  • İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamk için uygun bir çalışma modeli geliştirilmesi
  • Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği diğer alanlara asılması
  • Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbalarının sağlanması; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılması,
  • Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmeli, su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak ellerini sık sık temizlemeleri sağlanmalıdır
  • İşyerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalı, el hijyeninin teşvik etmek için el dezenfektanları ortak alanda bulundurulmalıdır
  • Hassas risk grubunda yer alan çalışanların mümkünse evden çalışmaları sağlanmalıdır.
  • İşyerindeki tüm yüzeylerin, ekipmanların ve çalışma ortamının diğer öğelerinin rutin olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi dahil olmak üzere düzenli temizlik uygulamaları sürdürülmelidir. Çalışma alanları, lavabolar, tuvaletler, banyo, merdiven korkulukları, musluk ve yemekhaneler, yatakhaneler, dinlenme alanlarıi giyinme/soyunma odaları, kapı, turnike gibi ortak kullanım alanlarında hijyen şartlarına uyulması için gerekli bilgilendirmeler ve uygulamalar yapılmalıdır.
  • İşyerlerinde ziyaretler kısıtlanmalı, acil olmayan ziyaretler ve dışarından alınan hizmetlerden acil olmayanları iptal edilmelidir.
  • İş ortakları ve taşeronları da içeren işyerini ziyaret eden herkesin el yıkama yerlerine erişiminin olması sağlanmalı, eğer el yıkama mümkün değil ise, alkol bazlı el dezenfektanı hazır bulundurulmalıdır.
  • Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeni sık aralıklarla sağlanmalıdır.
  • Servis ve toplu taşıma aracını kullanan çalışanların araç içerisindeki yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltılmalıdır
  • Çalışanların giriş çıkış kayıtları esnasında kullanılacak yöntemler fiziksel temasta bulunmayacakları şekilde düzenlenmelidir.
  • İşyeri belirli aralıklarla mümkünse doğal yolla havalandırılmalıdır.
  • İş giysileri ve koruyucu ekipmanlar, çalışma alanından ayrılmadan önce çıkarılmalı ve diğer giysilerden ayrı bir yerde muhafaza edilmesi sağlanmalıdır. Kirlenmiş giysilerin ve koruyucu ekipmanların virüsten arındırılarak temizliği sağlanmalı, gerektiği hallerde ise imha edilmelidir.
  • İşyerinde COVID-19 olduğu şüphelenilen veya teyit edilen biri var ise yapılması gerekenler:
  • COVID-19’a maruz kalanları belirlemek için olası maruz kalma kriterleri hakkında İSG Kurulu veya Hazırlık Ekibini bilgilendirerek, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerine uyulmalıdır.
  • Hastalık şüphesi bulunan kişi maske takarak işyeri hekimine gitmeli ve muayenesi yapılarak şüpheli COVID-19 durumu bulunduğu takdirde etkilenen kişi diğer çalışanlardan izole edilerek daha önceden belirlenen ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecek nitelikte olan kapalı alanda bekletilmelidir. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili sağlık kuruluşu ile iletişime geçilerek sevki sağlanmalıdır.
  • Etkilenen çalışanın atıkları için Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliği kapsamında işlem yapılmalıdır.
  • Etkilenen çalışanın tıbbi yardım beklerken lavaboya/banyoya gitmesi gerekiyorsa, mümkünse ayrı bir lavabo/banyo kullanımı sağlanmalıdır.
  • Bir çalışanın COVID-19 şüphesi bulundurğu takdirde işyeri hekimi ile iletişime geçmesi sağlanır ve Sağlık Bakanlığı’nın tedbirlerine uyulur. Sağlık kuruluşları tarafındna rapor verilen çalışan, işvereni işyerine gitmeden bilgilendirmelidir. İşverenler, raporların geçerlilik süresi ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve diğer resmi makamların açıklamaları takip edilmelidir.
tr_TRTurkish