AMAÇ
Bu prosedürün amacı; firmamız bünyesinde çocuk ile karşılaşıldığındaki izlenecek yolu belirlemek.
KAPSAM
Firmamız bünyesinde ki tüm çalışanları, şirket içinde karşılacak çocukları ve aileleri ve iletişim kurulacak sosyal hizmet kuruluşlarını kapsar.
SORUMLULAR
Tüm Personel
TANIMLAMALAR VE KISALTMALAR
Çocuk : 15 yaşını doldurmamış kişidir.
Sosyal Hizmet Kuruluşları (SedexTanımı : Paydaşlar) : Çocuk işçilikle mücadele edilirken destek alınacak ve karşılaşılabilecek çocukların güvenle teslim edilebileceği kuruluşlara verilen genel ad.
REFERANS ve DÖKÜMANLAR
Çocuk İşçiliği Önleme Eylem Planı
Yaş Doğrulama Cetveli
Uyarı Levhaları
Yönetim Sistemi Eğitim Katılım Formu
Ziyaretçi Formu
Çocuk Kayıt Formu
Çocukların bulunabileceği Alan Listesi
Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Bilgilendirme Notu
PROSEDÜR Girilebilecek Alanlar Listesi
Sekreterya Katı İdari İşler Katı – Görüşme Odası
Yemekhane – Yemek masaları İdari İşler Katı – Revir
Planlama Katı Şirket Açık Alanları
Girilemeyen Alan Listesi
Kesimhane
Kumaş Depo
Aksesuar Depo
Paketleme
Modelhane
Şirketteki Çocuğun Tespiti ve Kaydı
Şirkette ”Çocuk Kayıt Formu” ile kayıt altına alınmamış çocuk tespit edildiğinde, derhal Sekreterya katına çocuk ile birlikte inerek form doldulur ve süreç Başlatılır.
Şirkette Öngörülen Çocuk Girişleri
Şirkette tespit edilen çocukların ;
Personel Yakını olarak , Şirkette Başıboş Vaziyette , İş Başvurusu Esnasında
Tespit edilebileceği değerlendirilmiştir. Personel yakını olan çocukları, ” Çocukların Şirket İçinde Bulunabilecekleri Alan Listesi” verilip ”Çocuğu kesinlikle şirket içinde yalnız bırakmayacağım. “Çocukların Şirket İçinde Bulunabilecekleri Alan Listesi” tarafıma teslim edildi. Belirtilen Alanlar dışına gitmesine müsaade etmeyeceğim. Doğabilecek olumsuzlukların tüm sorumluluğu bana aittir.” beyanı imza karşılığı alınarak ilgili personel ile birlikte ilgili alanlarda bulunmasına müsade edilir.
Eğer çocuk personel yakını değil ise; ”Çocuk Kayıt Formu” doldurulmaya devam edilir ve ”Çocuk işçiliği Önleme Eylem Planı” çerçevesinde Hareket Edilir.
Çocuk İşçiliği Önleme Eylem Planı
”Yaş Doğrulama Cetveli” ne göre kimlik üzerinden yaş kontrolü yapılır. Kimlik yoksa göründüğü yaşa göre işlem yapılır. Çocuk 16 yaşından Küçükse, veya öyle gösteriyorsa (16 – 18 yaş arasında olup kötü durumdaysa Kapsam içindedir.) Özel koruma sağlanarak ” Çocuk İşçiliği Önleme Eylem Planı” na göre hareket edilir.
Fazla Mesainin Duyurulması
Gerçekleştirilecek tüm fazla mesailer öğleden sonra tüm bölümlerde bulunan tahtalara yazılarak işçilere duyurulur.
Fazla Mesai Takibi
Gerçekleştirilecek tüm fazla mesailer aylık olarak analiz edilir. Şefler ‘’Fazla Mesai Talep Formu’’ doldurarak fazla mesaiye kalmak isteyen personellerin listesini yapar. Muhasebeye teslim eder. İdari işler yöneticisi, kart kayıtlarından aldığı günlük veriler doğrultusunda ‘’Aylık Mesai Analiz Raporunu’’ doldurarak Şirket Sahibine raporlar. İdari işler yöneticisi fazla mesai kısıtlamalarına uymayı sağlamakla sorumludur.
PROSEDÜR BİLGİLENDİRME
Şirket Sahibi, bu prosedürle ilgili gerekli eğitimi Tüm personele verilmesini sağlar. Prosedürün kontrolü sonucu uygun olmayan bir durum tespit edilirse ve/veya eğitim verilen personel değişirse, bu eğitim tekrarlanır.
Verilen eğitim, ’’YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİM KATILIM FORMU’’na kayıt edilir.
KONTROL ve İYİLEŞTİRME
PROSEDÜRÜN KONTROLÜ & UYGUNSUZLUĞUN TESPİTİ ve İYİLEŞTİRME
Firmamız çocuklar için %100 koruma ve çalıştırmama prensibi belirlenmiştir. Ailesine ya da Devlet kurumlarına teslim edilen çocuğun durumu her yıl başında sorgulanarak ”Çocuk Kayıt Formu” nun arkasına not edilir. Akabinde Şirket Sahibi tarafından analiz edilir ve sonuçlandırılır. Değerlendirme sonucu ve uygulamada sorunun kaynağı tespit edilir ve buna bağlı olarak çözüm üretilir, sebep ve alınan kararlar Muhasebe Müdürü tarafından düzenlenen ’’Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Formuna’’ kaydedilir ve takip edilir.